Kevyttakan osto-opas

Kevyttakan osto-opas

Kevyttakalla tunnelmaa ja lämpöä – miten kevyttakka ostetaan ja asennetaan?

Kevyttakka on kodin katseenvangitsija ja tarjoaa lämpöä viileisiin iltoihin. Tämän oppaan avulla osaat hankkia kevyttakan helposti ja varmistat, että se toimii turvallisesti!

Kevyttakka voi olla upea sisustuselementti, pienen tilan näppärä lämmityslaite ja mökillä sadepäivien piristys. Se mahdollistaa tunnelmoinnin tilassa, johon perinteinen takka ei mahdu tai olisi työläs asentaa.

Tässä oppaassa käymme läpi, mitä kevyttakan hankinnassa on hyvä ottaa huomioon, millaisia seikkoja asennuksessa on muistettava ja kuinka kevyttakan hankinta hoituu kaikista helpoiten. Luettuasi oppaan, tiedät, miten hankit kevyttakan helposti ja varmistat, että se on asennettu turvallisesti.

Mikä kevyttakka on ja millaisia vaihtoehtoja markkinoilta löytyy?

Kevyttakka on nimensä mukaan tulisija, mutta perinteistä takkaa niin fyysisesti kuin visuaalisestikin kevyempi ratkaisu. Kevyttakka on metallirakenteinen tulisija, jonka ulkomuoto voi vaihdella yksinkertaisesta kamiinamaisesta ilmeestä näyttäviin design-takkoihin.

Kevyttakka on perinteistä takkaa suoraviivaisempi tunnelman ja lämmön tuoja: sitä varten ei tarvitse huolehtia lattian vahvistamisesta, sillä takka ei itsessään paina paljoa. Kevyttakka sopii useimpiin koteihin ja mökeille. Kevyttakan asennuksessa on kuitenkin huomioitava useita turvallisuusseikkoja, joihin perehdymme seuraavaksi tarkemmin.

Kevyttakan voi hankkia eri tavoin – valitse itsellesi sopiva tapa

Kevyttakan hankintaan on kolme tapaa, joista sopivin kannattaa valita sen mukaan, kuinka paljon itse tiedät tulisijoista ja kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa.

 1. Tee-se-itse – kokeneelle remontoijalleKevyttakan voi hankkia täysin itsenäisesti: ostat takan jälleenmyyjältä ja hoidat sen sijoittelun suunnittelun ja asennuksen alusta loppuun itse. Jos valitset tämän vaihtoehdon, muista kuitenkin, että kevyttakan asennus ei ole ihan yksinkertaista – tulisijan asennuksessa turvallisuuden varmistavien sääntöjen ja määräysten tunteminen on ensisijaisen tärkeää.

  Tämä vaihtoehto sopii kokeneelle remontoijalle ja rakentajalle, jolta löytyy ammattitaitoa tulisijan rakennukseen ja asentamiseen. Kevyttakkaa itse asentaessa tulee ymmärtää tulisijan turvallisen asennuksen yksityiskohdat, sijoittelua ja asennustapoja koskevat säännöt ja lainalaisuudet, sekä kansalliset ja EU-tasoiset määräykset.

  Muista myös, että kevyttakan asentaminen rakennukseen edellyttää aina rakennuslupaa, jonka myöntää paikkakunnan rakennuslupaviranomainen.

 2. Osta itse, hanki asennus palvelunaTämä tapa hankkia kevyttakka sopii tarjoushaukalle tai tarkalle sisustajalle, joka haluaa juuri eikä melkein sen kevyttakan, joka on tähtäimessä. Käytännössä siis hankit kevyttakan valitsemaltasi jälleenmyyjältä ja ostat erikseen asennuspalvelun asiantuntijalta. Hyödynnä siis se huima tarjous tai tilaa upea katseenvangitsija – ja jätä asennus ammattilaiselle!
 3. Avaimet käteen -ratkaisuHelpoin tapa hankkia kevyttakka on hankkia sekä takka että sen asennus samasta paikasta, yhtenä pakettina. Pakettiratkaisu varmistaa, että asentaja tuntee täsmälleen tuotteensa, osaa asentaa sen parhaalla mahdollisella tavalla ja lisäksi neuvoa sinua takan käytössä yksityiskohtaisesti.

  Pakettiratkaisu voi olla myös tarjoushaukan mieleen: ostaessasi samasta paikasta sekä takan että asennuksen, voit saada hyvän pakettitarjouksen.

Kevyttakka helposti pakettina Hormistokeskuksesta

Hormistokeskus on Suomen kokenein hormiasiantuntija. Nyt tarjoamme myös tunnelmalliset kevyttakat avaimet käteen -ratkaisuna. Me hoidamme kaiken toimituksesta asennukseen ja neuvontaan – sinun tarvitsee vain nauttia lopputuloksesta!

Tutustu kevyttakkoihimme:

Kunst-kevyttakat ovat ilmeeltään kuin perinteinen takka: suuren lasiluukun takana räiskyvä tuli tuo tunnelmaa ja valoa pimeisiin iltoihin. Laadukkaat Kunst-kevyttakat sopivat ilmeeltään moderniinkin kotiin.

Bella thalia -kevyttakat ovat hinta-laatusuhteiltaan erinomaisia kohteisiin, joissa arvostetaan takan tuomaa lämpöä edulliseen hintaan.

Kratki-kevyttakat puolestaan loistavat A+ energialuokassa. Laajasta Kratki-kevyttakka valikoimista löytyy jokaiselle sopiva takkavaihtoehto, saatavilla on myös varaavia kevyttakkoja.

Huomioi nämä asiat kevyttakan hankinnassa

 1. Mihin tarkoitukseen kevyttakka tulee?Onko tarkoitus lämmittää vai lähinnä luoda tunnelmaa? Kevyttakkojen joukosta löytyy sekä visuaalisesti näyttäviä katseenvangitsijoita että toisaalta lämmittäviä ja varaavia kiertoilmatakkoja. Valitse oikea takka tarkkaan!
 2. Jos tilaat ulkomailta, varmista suomalaisten säännösten täyttyminen ja oikeaoppinen asennusKevyttakan voi tilata myös ulkomailta. Silloin kuitenkin jää ostajan vastuulle tarkastaa huolella, että takka täyttää suomalaiset vaatimukset tulisijalle ja on turvallinen. Varmista tarkasti, että tulisija vastaa kotimaisia standardeja ja asennetaan oikein.

  Huomaathan, että jos kevyttakka tai sen asennus eivät täytä suomalaisia sääntöjä ja tulisija aiheuttaa tulipalon, ei esimerkiksi kotivakuutus korvaa vahinkoja. Kun kyseessä on perheesi turvallisuus, älä ota turhia riskejä!

 3. Takan sijoittaminenKevyttakan sijoitteluun vaikuttaa ensinnäkin tulisijan käyttötarkoitus: jos tarkoitus on lämmittää, sijoittelu tulee suunnitella tarkkaan. Tunnelmatakan sijoittelussa on toisaalta oleellisempaa, että se tarjoaa lämmintä valoaan, sinne, mihin sitä kaivataan, ja sen ääreen on mukava kerääntyä.

  Tämän lisäksi sijoittelussa on huomioitava turvallisuus, säännöt ja määräykset: tulisijalla on aina tietyt turvaetäisyydet eli sen ympärillä tulee olla riittävästi tilaa.

  Kevyttakka tulee sijoittaa palamattomalle alustalle. Vaihtoehtoisesti kevyttakan voi sijoittaa myös suoraan puulattialle, mutta tällöin takan alle tulee asentaa palamaton suojaus, joka voi olla esimerkiksi lasia tai peltiä. Lisäksi takan sijoittelussa tulee huomioida lattian kantavuus. Nyrkkisääntönä kevyttakan sijoittelussa puurakenteiselle lattialle voidaan pitää noin 400 kilon maksimipainoa, jota ei tule ylittää. Mikäli et ole varma lattiarakenteidesi kantavuudesta niin käänny ammattilaisen puoleen, joka osaa neuvoa ja auttaa.

  Kevyttakan edessä tulisi olla ainakin metrin verran tyhjää tilaa, ja luukkujen edessä vähintään 60 senttiä käyttöä ja esimerkiksi nuohousta varten. Myös takan takana sekä sivuilla on oltava takkavalmistajan asennusohjeiden mukaiset turvaetäisyydet kunnossa. Tarvittaessa takan ympärillä on käytettävä palamattomia materiaaleja varmistamaan turvaetäisyyksien täyttyminen.

  Varmista oman kevyttakkasi tarkat turvaetäisyydet huolellisesti ennen asennusta!

 4. Savupiipun paikka ja sijainnin vaikutus veto-ominaisuuksiinJotta kevyttakkasi toimii parhaalla mahdollisella tavalla, on sen sijoittelussa huomioitava myös veto-ominaisuudet – tähän vaikuttaa takan sijainti ja sen myötä se, mihin savupiippu tulee. Paras paikka savupiipulle sekä takan veto-ominaisuuksien, että paloturvallisuuden kannalta on lähellä katon harjaa.

  Huomioi myös rakenteet, joiden läpi hormin tulee kulkea: kuinka vaativaa ja kallista niiden avaaminen ja uudelleen tiivistäminen on? Myös rakennuksen rakenteiden ominaisuudet ja sijainti savupiipun läpivienneissä tulee selvittää etukäteen. Varmista, että takan sekä hormin asennus ja katon tiivistykset tehdään huolella – vuotava katto tai väärin asennetun hormin aiheuttama kattopalo on vaarallinen ja kallis yllätys! Ammattitaitoinen asentaja osaa huomioida nämä tekijät ja varmistaa kotisi turvallisuuden.

 5. Kevyttakan sijoittaminen vanhaan rakennukseenKevyttakka voidaan hankkia myös olemassaolevaan rakennukseen. Mikäli kevyttakka hankitaan vanhan tulisijan paikalle, ei erillistä rakennuslupaa tarvita. Myös tällöin tulee varmistua, että kevyttakan turvaetäisyydet palaviin rakenteisiin ovat kunnossa.

  Vanhan takan savuhormin kunto on syytä tarkistaa takan uusimisen yhteydessä tai vaihtoehtoisesti vanha savuhormi kunnostetaan samassa yhteydessä paloturvalliseksi.

 6. Takan asennusHuolehdi, että takka asennetaan oikein ja turvallisesti. Jos et ole täysin varma omasta osaamisestasi, jätä asennus suosiolla ammattilaiselle. Omassa kodissasi haluat varmasti toteuttaa takan asennuksen turvallisuus edellä!
 7. Kevyttakka käytössä – huolto ja kysymyksetKun takka on asennettu ja käytössä, kaiken pitäisi sujua kuin tanssi – varmista kuitenkin, mistä saat takastasi tietoa jos käytössä tulee vastaan ongelmia. Saatko vastauksia kysymyksiisi valmistajalta? Varmista myös, millaista huoltoa juuri sinun takkasi vaatii!

Mitä kevyttakka maksaa?

Kevyttakan hintaan vaikuttaa itse takan hinta sekä asennustyö. Lisäksi kustannuksia voi tulla mahdollisista lupamaksuista ja selvityksistä.

Kevyttakan asennuksesta saat myös hakea kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennyksen saat aina kotisi parannustöiden hinnan työn osuudesta. Itse takan hintaa et siis voi vähentää verotuksessa, mutta asennustyö on vähennyskelpoinen kulu.

Kevyttakan hankintaan on myös rahoitusratkaisuja. Esimerkiksi Hormistokeskuksen yhteistyökumppani OP tarjoaa näppärän rahoitusratkaisun tulisijan hankintaan.

Tutustu Hormistokeskukseen ja pyydä tarjous tunnelmallisesta kevyttakasta

Hormistokeskus palvelee kaikkialla Suomessa toimittaen turvalliset ja tyylikkäät kevyttakat kotiin ja mökille. Tarvittaessa voit tilata samalla kertaa helposti myös uuden kevytpiipun tai vaihtoehtoisesti vanhan savuhormisi kuntotarkastuksen ja / tai vanhan hormin kunnostuksen paloturvalliseksi.
Olemme maan johtava asiantuntija, kun puhutaan hormeista ja tulisijoista. Meiltä saat aina ammattitaitoista ja osaavaa palvelua.

Lue tarkemmin Hormistokeskuksen kevyttakkaratkaisuista.

Kun haluat tilata kevyttakan avaimet käteen -pakettina, ota yhteys asiantuntijoihimme!